HockeyNews
PLUS

Därför har Djurgården bara skrivit ettårskontrakt med Barry Smith

(19107) Barry Smith/Chicago
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 16 april 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgården och nye huvudtränaren Barry Smith har valt att skriva under ett ettårskontrakt. Men varför så kort?

För HockeyNews.se berättar sportchefen Joakim Eriksson om det valet, om rollfördelningen i nya tränarstaben och han bemöter ryktet om att hans lillebror Daniel Eriksson är tillfrågad att ta en coachroll i Djurgården.


Efter flera dagar av spekulationer avslöjade Djurgården prick klockan 13 på torsdagen vem som skulle bli ny huvudcoach i Djurgården efter Robert Ohlsson.


En hel del ledtrådar i Djurgårdens kanaler i sociala medier fick fansen att drömma om både Mats Sundin och Niklas Kronwall och det basunerades ut att den assisterande schweiziske förbundskaptenen, ex-djurgårdaren Tommy Albelin var ”klar” för jobbet.


– Det var väl ingen tanke att vi skulle leda vår fans att tänka det ena eller det andra. Det var väl mer att bygga en hype kring en tränare som vi är väldigt stolta att presentera, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson lugnt till HockeyNews.se.


Eriksson har haft fullt upp med att stänga den nyss avslutade SHL-säsongen och inte själv tagit del av surret på sociala medier.


Men till och med Djurgårdens spelare har ”spekulerat hårt”, enligt Tom Nilsson, vem som skulle ersätta Robert Ohlsson.


– Ja, frågorna har väl inte kommit upp i varje samtal, men i ett antal av de avslutande samtalen har väl undran kommit. Vi har väl beskrivit hur vi ser på vårt ledarteam framledes, men vi har inte avslöjat vem som skulle bli huvudcoach, säger Joakim Eriksson.


LÄS MERNye coachen en överraskning för DIF-spelarna: "Har spekulerat hårt"


Djurgården har till att börja med skrivit ett kort kontrakt med Barry Smith, 68. Bara ett år. Robert Ohlsson var fem år i Djurgården.


– Det var ju ganska naturligt när vi diskuterade, Barry och jag, eftersom det är jag som har företrätt oss i förhandlingarna. Vi har en relation från tiden här och har haft en kontakt och jag har varit och hälsat på honom genom åren. Vi har bibehållit en öppen, rak och ärlig dialog och har stort förtroende för varandra. Med tanke på att Barry har en fru som kommer att bo i Nordamerika och han kommer att bo här och med tanke på att vi inte har jobbat tillsammans förut, och att det kommer att vara ett nytt tränarteam totalt sett, så kändes det naturligt för båda parter att ta ett år först tillsammans med gemensamma ambitioner, säger Eriksson.


Niclas Bergfors är en av spelarna som har förlängt kontraktet med Djurgården och får Barry Smith som huvudtränare. Foto: Bildbyrån.


Men ettårskontraktet går att förlänga.


– Trivs vi bra tillsammans så finns det alla möjligheter att förlänga den situationen. Skulle vi av någon anledning, från två parters sida, känna att det inte blev riktigt som vi tänkt oss så, ja, då är det väl onödigt att sitta fastgjutna en längre tid än ett år i så fall.


Om han fortsätter är tanken att gör det som huvudtränare eller i någon assisterande roll?


– Det finns ingen bakomliggande plan utan det är så som jag beskrev det, att det finns absolut möjlighet att vi kan jobba längre än ett år om vi båda parter är nöjda och samarbetet funkar på det sätt som vi hoppas och tror att det kommer att göra.


Hur ser du på hans ledarskap?


– Han har coachat x antal svenskar i Detroit under x antal år och det har funnits en organisation i Chicago som har haft väldigt många svenska människor på alla dess befattningar. Chefsscouter, scouter, spelare i truppen och så vidare. Han pratar dessutom svenska även om han kommer att behöva fila till den så den blir flytande. Han har verkat i Sverige i yngre år, han har varit en del av svenska landslag och träffat svenska ledare och spelare under årtionden. Han har coachat svenska och utländska spelare, varit på prospect camps (talangläger) och på talent development (talangutveckling) i Chicago och en massa svenska goda talanger genom åren. Jag har en ganska låg oro för kulturkrock.


Hur går tankarna med de assisterande coacherna som också ska in?


– Nu när vi har Barry kvar som huvudtränare, och vi vet att vi har Fredrik Mikko som målvaktstränare och vi har Jimmie Ölvestad som fystränare, så tittar vi på vad vi behöver för ytterligare komplement till tränarteamet och den processen fortgår nu.


Linköpingscoachen Daniel Eriksson kommer inte att flytta till Djurgården 2021. Foto: Bildbyrån.


LÄS MERBarry Smith tar över Djurgården


Hur blir arbetsfördelningen i nya tränarstaben?


– Barry är tänkt att ta ”Robbans” roll rakt upp och ner vad gäller ansvarsområde. Han blir teamledare givetvis i form av huvudcoach. Han blir ansvarig för helheten, men med fokus på vårt offensiva spel, coachningen av forwards och powerplay. Vi kommer att komplettera med de övriga innehållet, rollerna och ansvarsfördelningen allt eftersom.


Enligt uppgift till HockeyNews.se har LHC-tränaren Daniel Eriksson, som är yngre bror till Joakim Eriksson, blivit tillfrågad om att ingå i Djurgårdens nya tränarstab.


– Jag kan i det här läget vare sig bekräfta om han är tillfrågad eller inte, men däremot kan jag väl säga att han kommer inte att vara tränare i Djurgården Hockey nästa år, säger Joakim Eriksson till HockeyNews.se.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!